Retkikauden aloitus 2011: Orrainpolku / Savitaipale

Retkikärpänen on houkutellut metsään jo pidempään, mutta nyt siihen tuli vasta tilaisuus. Työkaverin kehoituksesta suunnattiin Orrainpolulle Savitaipaleelle. Reitistö kulki vaihtelevassa maastossa Kuolimon ja Saimaan välisellä kannaksella. Pituutta reitillä oli pikkasta vajaa kymmenen kilometriä. Suosittelemme kyllä lämpimästi muillekin: oiva lähiretkikohde. Orrainpolku on suhteellisen uusi tai ainakin taukopaikat oli rakennettu n. 2007. Hiljaista tuntui olevan, ainut polulla vastaan tullut oli jostain karannut koira.

Korkein kohta reitillä oli Luotolahdenvuori, jonka kallioinen laki kohoaa Kuolimon pinnasta 45 m korkeuteen. Hienot maisemat ja tuuli vilvoitteli kivasti hiostunutta selkää. Muuten reitti kiemurteli talousmetsässä ja pieni osa polkua kulki myös luonnonsuojelualueella. Huima ero huomattavissa: toisaalla sakeaa korpea, toisaalla metsäkoneen raiskaamia kankaita.. Erämaisuutta löytyi ehkä enemmin reitin pohjoispuolelta, mutta varsinainen erämainen talousmetsä (kuten esitteessä luvataan) alue ei kyllä minun mielestäni ollut.

Varustesompailu vei taas alkuun aikansa, tuntui että kaikki tavarat ja rinkan pakkaaminen oli talven aikana unohtunut jonnekin ties minne. Matkaan kuitenkin päästiin ja samalla tuli kokeiltua uusia varusteita käytännössä. Haglöfsin vaellushousut olivat mukavat käytössä tässä säässä, kesäkuumilla täytyy vaihtaa lyhkäisempiin. Kengissä oli nyt kummallakin Solen pohjalliset muotoiltuna: toimii. Oma liner-sukka viritelmä ei onnistunut.. Sukkakokeilu siis jatkukoon seuraavalla kerralla. Kameralaukku oli hyvä, kiinnityskokeilut jatkuvat seuraavilla reissuilla.

Bongailuja: isokoskelo pariskunta, maakotka (tai joku muu yhtä iso liitelevä valkoisilla siipilaikuilla?), paljon hirvenkakkaa, metsäkanalintu (jäi tunnistamatta kun lehahti tiheästä pusikosta lentoon), käki (joka kukkui meille melkoisesti elinvuosia lisää), kielonnuput.

Henrin kommentit reitin merkinnöistä: Hämmentävä ja osin häiritsevä piirre reitillä oli viitoitus. Hienot (EUn rahoittamat) kyltit olivat isoja ja selkeitä, mutta etäisyydet eivät täsmänneet kartan vastaaviin lukemiin ja lisäksi kyltitys oli jokseenkin epäloogista. Jos reitillä on 3 mahdollista aloituspistettä, niin ei voi olla mahdotonta saada aikaan järkeviä viittoja. Nyt selkeät välipisteet ja luonnonähtävyydet menivät sekaisin eri pisteissä, myös etäisyyksien osalta. Ongelma on tuttu mm. Karhunkierrokselta ja monilta muiltakin reiteiltä. Reittien ja karttojen laadinta sekä viitoitusten asennus taitavat kuulua eri henkilöiden  vastuulle; ainakin toteutuksesta päätellen.